Torrflugepremiär

En hel del vak syntes på Kvarnsjön under morgontimmarna och på förmiddagen. Bäst blev fisket inte oväntat när ytan vattrades av en svag bris. Fram till dess var fisket tålamodsprövande, som det brukar vara när ytan ligger spegelblank. Fisken tycks lika drömsk och loj som man själv kan känna sig en tidig sommarmorgon, med fuktdis och värme i luften. Inga snärtiga plaskvak och aggressiva påslag. Allt tycks i stället ske som i slow-motion, helt på fiskens villkor.
P5260007
Halv fem på morgonen vid Kvarnsjöns södra strand. En jungfrulig stillhet råder.

Under sådana förhållanden får man bida sin tid i väntan på vind. Och vinden kom; svag till en början, med gradvis ökande intensitet. I gränsområdet mellan lugnt och krusat vatten jagade en grupp regnbågar fjädermyggor och andra småkryp. En del flygmyror syntes även på vattenytan. En av fiskarna avslöjade sin färdriktning genom två vak i snabb följd, och den var inte sen att ta min torrfluga. En liten "twitch" i fluglinan, och fisken kom som skjuten ur en kanon och tog flugan i ett språng.
P5260028
En parachute-bunden Adams i storlek 14 gjorde jobbet. Och har gjort det förr, både i Kvarnsjön och annorstädes.

Under förmiddagen fick jag också en öring på djupt fiskad nymf. Det är många år sedan jag fick öring i Kvarnsjön, och jag minns att fisken var nyutsatt och hade så kraftig jordsmak att den var nästintill oätlig. Dagens öring tycktes ha gått länge i sjön; den var helt vit i köttet och har uppenbarligen tvingats avstå från pelletsdiet under lång tid.
P5260017
Som vore den skulpterad av Giacometti; vackert tecknad men klart anorektisk.

Enligt uppgifter från Sportfiskarna kommer öring att åter sättas ut i Kvarnsjön under hösten. Öringen har ju en tendens att gå under jorden när vattentemperaturen stiger, så förmodligen är det en klok strategi att vänta tills hösten är i antågande. Det kan bädda för ett intressant och strandnära fiske, med både torrfluga och nymf.
P5260035
Inget av Stockholmsområdets övriga put-and-take-vatten kan mäta sig med Kvarnsjön i fråga om klarhet och siktdjup. Jag har druckit vattnet direkt ur sjön, utan obehagliga överraskningar.

Vattnet i Kvarnsjön har så här i början av säsongen en fantastisk klarhet, vilket förstås ställer krav på tunna tafsar vid torrflugefisket. Själv går jag aldrig över 5X i tafsstorlek, och jag använder alltid tafssänkare närmast flugan (Snake River Mud från Loon Outdoor Products fungerar bra). Jag brukar också ta det säkra före det osäkra och använda en så lång tafs som omständigheterna medger och kräver, ofta mellan 15 och 20 fot. Under blåsiga förhållanden är det förstås mindre viktigt, och man förlorar dessutom i precision med alltför lång tafs.
P5260031
Ett kort strandhugg i väntan på vak. Vakets magi upphör aldrig att fascinera; det sätter alla sinnen på spänn och får pulsen att stiga.

Vid rekognocering längs den sydsöstra stranden upptäckte jag en fisk som gick runt och vakade vid bäckens utlopp mot havet. Helt ogenerat som det tycktes, i strålande solsken på lugnvattnet. Även den fisken föll för en parachute-bunden Adams. I stället för på typiskt regnbågsmanér gå till väders efter krokningen gick den här fisken på djupet och stångade. Det var den enda fisken under dagen som passerade kilosstrecket; storfisken höll sig alltså undan. Det tål att fundera på hur man bäst kommer till tals med den nu när vattentemperaturen snabbt närmar sig badvänliga förhållanden.
P5260039
Jo, jag vet att jag höjer regnbågen till skyarna. Jag vet också att den i vissa fall kan se bedrövlig ut; kanske får vi flugfiskare den regnbåge vi förtjänar. Vi måste våga ställa krav på den som tillhandahåller fisket, som i sin tur måste ställa krav på odlaren av sättfisk.

På tal om bad dröjer det förmodligen inte länge innan ungdomslägren vid Malma Kvarn tar sin början. Då brukar varje morgon grupper om ungdomar infinna sig på berghällarna närmast klubbhuset; tjejerna för sig och killarna för sig. En morgon när jag låg i flytringen i området dök ett tiotal tjejer upp för sitt dagliga morgondopp. Efter viss tvekan i bestyren hör jag så en av tjejerna utbrista: "Nej, nu ska vi allt ge honom en riktig föreställning!". Varefter alla kläder åkte av och sedan: plums i sjön. Det är gott gry i dagens ungdom ;-)
|