Säsongsavslutning i Kvarnsjön

Dagen såg rätt inbjudande ut, med en klar novembersol från blekblå himmel. Men det dröjde innan jag hittade fisken. Den långa vassträckan utefter Kvarnsjöns nordvästra strand har tidigare år brukat vara ett säkert tillhåll för fisk under senhösten. Där har man ofta kunnat bedriva ett effektivt "gluggfiske", ibland till och med på vakande fisk, ända in i november. Men inte så i dag. Två repor utefter vassen med snabba korta streamerkast från flytringen gav ingen kontakt alls.
PB190040
Först vid den vassbevuxna grundklack som skjuter ut från den norra stranden smällde den första regnbågen på. Kort efter drillningen kunde jag se dagens första vak ett femtiotal meter längre bort utefter samma strandparti. Där smällde ytterligare två regnbågar på i tät följd alldeles i kanten av vassen. En fisk vakade under några uthängande grenar på vad som måste ha varit fotsdjupt vatten en halvmeter från land.
PB190047
När jag kommit upp på land fick jag syn på en fisk som fullkomligt ostört gick och nymfade ett par meter från land på lugnvattnet. Vid flera tillfällen var hela stjärtfenan uppe över ytan. Klassiska head-and-tail-vak. Det var ett sant nöje att stå där gömd bakom en björk och bara iaktta fisken.
PB190081
Om det varit i början av säsongen hade jag nog svårligen kunna låta bli att göra ett par kast på den, men nu kändes det helt rätt att bara stå där och ta in hela scenen. Ett majestätiskt lugn vilade över sjön i solnedgången.
PB190061
Nu är det bara fem månader kvar till vårpremiären. Men först blir det nog lite isfiske!
|