En solig dag på Kvarnsjöns is

Redan två veckor sedan förra pimpelturen, och nu var temperaturen betydligt mer behaglig. Fick en ganska sen start, och rödingblänket åkte inte i förrän klockan var halv tolv. Började på platser där jag haft bra fiske under sena november (från flytringen), men utan resultat. Träffade sedan vakten som tipsade om att söka fisken längre ut från land, på djupare vatten. Enligt vakten söker nämligen regnbågen det varmare vattnet, som vid den här tiden på året finns på djupet. Inne vid stränderna, där man i stället oftare finner bäckrödingen, är vattnet bara en eller ett par grader varmt så här i mitten av januari.

Sagt och gjort. Cirka 25 meter ut från land fick jag ett kraftigt hugg på rödingblänket (agnat med räka) efter mindre än en timme. Fick ganska snart upp fisken genom hålet, och det visade sig vara en romstinn hona med vacker teckning.
1

Sparsamt med svarta prickar, mot en bakgrund av silver. Och så det rödvioletta bandet utefter mittlinjen. Slank och frisk. Behöver jag säga att den smakade gudomligt, som ugnsgrillade citronpepparbeströdda filéer? Det tycks mig som om regnbågen smakar bättre på vintern, och med torsk är det väl helt säkert så. Eller lake för den delen, som man väl aldrig äter förutom under vintermånaderna. . .

Efter mindre än en halvtimme blev det ytterligare en fisk i samma hål, denna gång en hanfisk med början till lekdräkt. Fisken hade förmodligen gått ett bra tag i sjön, för en mer perfekt kroppsform och stjärtfena har jag sällan sett. Kan en odlad fisk komma så mycket närmare vild fisk i fråga om utseende? (Vad gäller temperament är kanske förhållandet ett annat.)
2

Efter denna fisk började det kvällas, och det blev dags att packa ihop och åka hem. En mycket vilsam dag, med nästan vårvinterlika temperaturer. Fick till och med knäppa upp jackan en stund på dagen. Undrar just hur fisken påverkas av skillnader i ljusintensitet och lufttemperatur där nere under isen, men nog tycks det rimligt att fisken blir mer aktiv i sitt födosök när ljuset är starkt?
1
|