Dimhöljt morgonfiske i Kvarnsjön

Dimman låg tät vid parkeringen ovanför gästhamnen, och inte var den mindre tjock över själva Kvarnsjön. Men det var trots allt milt i luften, och den senaste tidens myckna regnande har i alla fall bringat ned vattentemperaturen i ytan till något mer modesta 21 grader. Men det är förstås en bra bit kvar tills fiskens trivseltemperatur är nådd.
page0_7_1
Fisken går följaktligen fortfarande djupt, även om några fiskar faktiskt vakade i den tidiga morgontimman. Men, som vanligt i Kvarnsjön var vakbilden mycket spridd, och när jag väl hade bytt till torrfluga upphörde fisken att vaka. Och började förstås inte igen förrän jag åter bytt till nymf. Precis som under försommaren tycktes det vara rödbruna fjädermyggor, modell större, som tilldrog sig fiskens intresse.
page0_9_1
Storlommen var ännu kvar i sjön, och genom dimman hörde jag även fiskgjusens gälla skri. I övrigt omslöts jag av en mjuk tystnad, och dimslöjornas dansande över vattenytan skapade en drömsk stämning. Första hugget på den förtyngda nymfen kom när solens första strålar bröt igenom dimman.
page0_8_1
Fisken var i mycket fin kondition och gav en bra kamp. I vetskap om att det egentliga höstfisket ligger framför mig kände jag mig rätt nöjd efter en fångad fisk och beslöt att åka hem redan vid tio-tiden. Träffade då vakten som berättade att det finns planer på att "höja statusen" på Kvarnsjön genom att sätta ut större fisk och ta ut högre kortpriser. Jag hoppas bara att utsättning av fisk med högre medelvikt inte sker till priset av lägre kvalitet, som under hela säsongen varit mycket bra i Kvarnsjön. För min del räcker storleken på fisken gott som den är i dag, men självklart tillför det en extra krydda att veta att möjligheten till en bonusfisk på tre eller fyra kilo finns där.
page0_11_1
Det är ungefär den policy som tillämpas i Risebo, åtminstone under delar av säsongen (när avelsfiskar från leverantören avyttras, antar jag). Många säger att regnbågslax på över 1,5 kilo är mindre benägen att stiga till torrflugor, och kanske är det så. Min erfarenhet är att förvildad regnbåge i just den storleken bjudit på de allra mest minnesvärda fighterna.
page0_12_1
Utan några dramatiska förändringar i vädret dröjer det nu förmodligen ytterligare cirka tre veckor innan fisken blir mer aktiv och höstfisket kommer igång på allvar. Förhoppningsvis med riktigt små nymfer på tunna tafsar, fiskade strax under ytan. Det fisket skattar jag nästan lika högt som fiske med torrfluga.
|