Torrflugetiden är kommen!

Nu har det äntligen blivit dags att plocka fram de nätta donen; små nymfer och torrflugor på lätta spön och tunna tafsar. Det fiske jag skattar högre än något annat. Fredagens kvällsfiske i Kvarnsjön gav tre fiskar på torrfluga och lika många på nymf.

Redan innan jag hunnit stiga i flytringen såg jag det första vaket; ett klassiskt head-and-tail-vak strax utanför vasskanten vid den lilla sandstranden närmast klubbhuset. Det spelar ingen roll hur länge man flugfiskat eller hur stora fiskar man landat – inget annat får pulsen att stiga som ett vak inom kasthåll. Knästående lade jag några kast mot fisken från land, men en besvärlig motvind och höga träd gjorde att kasten inte ville sig riktigt. Försiktigt tassade jag så ut i flytringen, och efter tre eller fyra kast med en Copper John i storlek 16 mot vasskanten satt så fisken där. En trind honfisk på cirka 1,5 kilo.
P5020017

Utefter den nordöstra strandsträckan, som låg i vindskugga denna molntunga fredagseftermiddag, syntes också en hel del vak från fisk på jakt efter fjädermyggor. Mycket loja och stillsamma vak, nästan så att jag ifrågasatte om de verkligen härrörde från regnbåge. Sedan dröjde det en god stund innan jag återigen hittade fisk, för den annars så pålitliga vassträckan utefter Kvarnsjöns nordvästra strand gav inte heller denna gång någon som helst utdelning.

Bättre gick det i första viken norr om båtbryggan, där jag medan jag drillade ytterligare en fisk tagen på Copper John såg ett vak. Ett raskt byte till en Klinkhamer i storlek 14 gav så säsongens första torrflugebåge. Flugan satt stadigt förankrad i gomseglet, och fisken lät mig syna backingen för första gången på mycket länge (vattentemperaturen har förresten stigit till för regnbåge ideala 12 grader).
P5020022

Nästa torrflugefisk drog ned tafsen i en gren på botten var sedan puts väck. Tack och lov var dock flugan kvar; en fisk som efter tafsbrott simmar omkring med en fluga i käftan efterlämnar alltid en känsla av milt obehag hos mig. Märkligt nog är det sällan man fångar fiskar med flugor i käften, och kanske tyder det på att de lossnar relativt snart (eller att flertalet fiskare använder grövre tafsar än jag). Däremot har jag vid ett par tillfällen under årens lopp fångat regnbågar i Kvarnsjön som haft metkrokar i svalget; kanske något för Kvarnsjöns fiskevakter att notera. (För den som inte känner till det är endast flugfiske tillåtet i Kvarnsjön.)

I skymningen försvann så min Klinkhamer en tredje gång i en kraftig virvel alldeles intill vasskanten, och den fisken var synnerligen explosiv. Direkt efter krokningen gjorde den ett blixtsnabbt utras som avslutades med en saltomortal, alltmedan fluglinan fortfarande pekade tjugo meter till vänster om fisken. Många gånger lyckas fisken spränga tafsen genom en sådan manöver, men denna gång höll den.

Kvällen avslutades med en slank och färggrann fjolårsfisk (eller kanske ännu äldre), som liksom den första fisken tog en Copper John i storlek 16. Copper John och Klinkhamer är två flugor som räcker långt den här tiden på året. Hugg på långsamt fiskad nymf kan vara smått elektriska, och är nästan i klass med torrflugefiske tycker jag.
P5020024

Trots regntunga skyar och låga temperaturer flockades många fiskare till både Mellansjön och Kvarnsjön denna klämfredag. Parkeringen var knökfull som bilden nedan visar, och tre eller fyra av de fem båtarna i Kvarnsjön var uthyrda.
P5020014

|