Halvsegt Kvarnsjöfiske

Söndagens fiske bjöd inte på några större överraskningar. Fisket var överlag ganska trögt, med endast en fångad fisk och en handfull vak under fem eller sex timmars fiske. Dagens enda fisk tog inom den första halvtimmen, och under återstoden av dagen följde två hugg på nymfen. Det var allt.
PA210008
Gryningsräden förbereds.

Med facit på hand hade man ju nästan lika gärna kunnat åka hem efter den första halvtimmen och mysa i stugvärmen, i stället för att som nu frysa i flytringen. Nej, skämt åsido gick det ingen större nöd på mig, inte med fem klädlager under andasvadarna och extra neoprensockor i vadarskorna. Ett plagg som jag förresten värdesätter mer än något annat under det sena höstfisket är löskragen. Kanske kallas det förresten halskrage, eller möjligen löshalskrage? Plagget ingick hursomhelst alltid i barnens dagismundering vintertid, och aldrig hade jag väl trott att även jag skulle komma att uppskatta det så till den milda grad. Bilden nedan ger en fingervisning om vad det handlar om. Hals och axelparti är vad som täcks.
PA210024
Inte utan min halskrage.

Höstprakten får nog sägas kulminera vid Kvarnsjön just nu, och om en vecka eller två är risken att träden står nakna. Vädret var gråmulet mest hela dagen, men vinden var tack och lov tämligen svag. Lördagen var betydligt soligare, med än svagare vind, men enligt rapporter från andra fiskare var fisket relativt trögt även då. Annars är min erfarenhet att soligt väder och svag vind inte alls har samma negativa effekt på fisket under tidig vår eller sen höst, när vattentemperaturen är låg, som under sommaren eller försommaren.
PA210019
Guldgult i vass och skog.


Fisken tog förresten på en plats som jag inte fiskat särskilt mycket vid under alla år; den första djupa viken norr om båtbryggan. Tre av dagens vak syntes förresten där; två tätt intill vasskanten och ett längre ut. En fin liten vik är det, med naturliga avgränsningar. Jag har alltid haft känslan att sådana platser, med avgränsningar som i någon mån begränsar fiskens rörelser, i högre grad inbjuder till att fisken gör dem till sitt "hem". Helt ovetenskapligt, naturligtvis. Men det är just sådana föreställningar som gör fisket njutbart och skapar den där härliga känslan av förväntan inför hugget. Som ibland kommer fortare än man tror, ibland uteblir hur mycket man än nöter.
PA210011
Haröra med fluorocerande ulltott i grönt på ryggen.

Ett flertal fiskare trotsade gråvädret, varav en i flytring. Än är jag inte beredd att lägga flugspöet på hyllan; förra året blev det flugsista i Kvarnsjön den första advent, med en vattentemperatur på ynka fyra grader!
|