Isläget vid Malma Kvarn

Nej, det gick inte längre. Jag var helt enkelt tvungen att med egna ögon inspektera isläget på Kvarnsjön vid Malma Kvarn under söndagen. Och visst, den senaste veckans kyla har satt sina spår, även om isen är tämligen rutten (samma sak gäller för Mellansjön). På avstånd framstod det som om isen hade sjön i ett järngrepp, men vid närmare efterforskning visade sig täcket mest bestå av issörja i varierande tjocklek.
P3300030

Vid "sjösättningsrampen" för flytringar var issörjan riktigt tunn. Gott om husmaskar syntes förresten kravla omkring på berghällen som skjuter ned i vattnet där bilden nedan togs (vid den minimala sandstranden, där fiskisläpp också brukar ske).
P3300013

Som framgår av bilden ovan har isen helt släppt utefter vissa kanter, och när jag kom till den höga och branta klipphällen vid Kvarnsjöns nordöstra strand lekte jag med tanken att kanske få skymta en fisk där solen fått temperaturen att stiga en grad eller två. Och se, knappt har jag tanken hunnit tänka förrän jag ser en mörk skugga lösgöra sig från iskanten, och på den solbelysta scenen träder en vacker vinterbåge fram!

P3300052

Som det skulle visa sig var det inte bara en, utan flera fina regnbågar som tycktes njuta av solen och värmen längs klippbranten och paraderade förbi mig i fullt majestät på endast några meters avstånd.
P3300047

Fisken visade förresten ett visst intresse för husmaskarna på branten, och vid några tillfällen såg jag hur fisken liksom stannade upp med nosen vänd mot branten för att invänta minsta rörelse från en av husmaskarna. Då, och först då, knep den husmasken med hull och hår, men fortfarande i ett väldigt lugnt och sävligt tempo.
P3300054

Notera förresten kroppsformen och fenorna på praktfisken ovan —­ gissa om det kliade i fingrarna att lägga ut en Klinkhamer i rännan. Men den kvardröjande känslan av detta oväntade möte påminde faktiskt om den man har efter ett lyckat fiskafänge. Jag lyckades ju åtminstone fånga fisken på bild. Det var en härlig upplevelse att så länge kunna observera en förvildad regnbåge, som helt ogenerad gick på näringssök där i vårsolens skarpa ljus.

Nu får vi hoppas att premiärfisket inte dröjer alltför länge, och att Sportfiskarna snart tillkännager när det går av stapeln!
|