Kvarnsjön levererar

Kvarnsjön fortsätter att leverera, och konstigt vore det förstås annars med tanke på att premiären endast är en dryg vecka gammal. Fredagens fiske i strålande solsken gav sju regnbågar och ett flertal tappade. Fisken uppehåller sig fortfarande strandnära, men konstigt nog gav ett område som normalt alltid brukar ge fisk denna tid på året ingen utdelning alls. Trots två repor med flera timmars intervall emellan (området markerat i rött i bilden nedan).
hotspot

Inte heller den nordöstra stranden, som denna dag låg i vindskugga, gav någon fisk. De sju fiskarna fångades i stället vid de blåmarkerade områdena, och vid sjunkstocken i Kvarnsjöns östra hörn fick jag så säsongens första storfisk – en bastant hanfisk med fina fenor som det tog en bra stund att trötta.
P4180031
Virvlar och skvalp så det räcker och blir över.

Fisken tog en svart streamer med hantelögon ett par meter ut från vasskanten. Hugget var av det långsamma, sugande slaget och fisken var under större delen av drillningen ganska lugn. Inga snabba utras, utan i stället ett envist stångande mot spöet. Den hade kraft nog att vrida runt hela flytringen ett flertal gånger innan den var mogen för håven.
P4180022
Fett med båge. Och "torskemun" till råga på allt.

I samma område klev sedan en småprickig honfisk på, romstinn till bristningsränsen. Det är verkligen synd att regnbågen så sällan lyckas reproducera sig naturligt i våra vatten, inte bara med tanke på all tillspillogiven rom, utan främst med tanke på hur vackra exemplar vi skulle få.
P4180039
Vacker så det förslår. Notera förresten rommen som läckt ut på linbrickan.

Denna soliga fredag lockade faktiskt fler besökare än själva premiärdagen; tre av de fem båtarna var uthyrda och ytterligare en flytringsfiskare (utöver mig själv) njöt av det fina vårfisket.
P4180041
Fullriggad flytringsfiskare på väg att äntra sin bräckliga farkost.

En hel del fjädermyggor kläckte förresten i solskenet, men de var betydligt mindre (och mörkare) än den variant som kläcker under senhösten. Den fisk jag tog hem, och som fångades strax utanför pontonbryggan i båtviken, hade ett tiotal fjädermyggpuppor i magen. Härdiga små insekter är det; inte nog med att de börjar kläcka strax efter islossningen, några av pupporna levde fortfarande efter att ha befriats ur fiskens mage vid rensningen hemmavid!
|