Full rulle i Kvarnsjön

Vinden riste och slet i trädtopparna, och regnet smattrade mot vindrutan när jag svängde in på parkeringen kvart över fem på morgonen. Jag beslöt att vänta ut regnet och kurade i bilen en timme. Klockan sju var jag ute på sjön, endast för att mötas av nya skurar. Men se, trots detta vakade fisken och redan innan jag hunnit byta till torrfluga sprängde en fisk tafsen. Den gick upp i ett luftsprång i ett fåfängt försök att befria sig från den svarta mini-streamern.
P9090020

Vakperioden var som allra mest intensiv från klockan sju till nio, men tack vare det mulna och fuktiga vädret fortsatte slurpandet och skvättandet ända fram till hemfärden vid tolvtiden. En större art av rödbrun fjädermygga kläckte på lugnvattnet, men även mindre (och ljusare) varianter av fjädermyggor. Mycket av aktiviteten utspelade sig mellan ön och den norra stranden, där djup och bottenförhållanden tycks gynnsamma för fjädermyggor.
P8260081

Under förmiddagen svepte en havsörn bort mot Mellansjön och Storsjön, en i sanning mäktig syn. Fisken var riktigt i stöten och i toppkondition. Alla fiskar hade kanske inte perfekta fenor men utrasen var det sannerligen inget fel på, inte heller kroppsformen. Slanka, blanka och silvriga med en imponerande kämpaglöd. En fisk var ute med gott och väl femton meter backing innan den plöstligt vände och styrde kosan rätt mot flytringen i samma galna tempo.
P9090009

Flertalet fiskar tog en liten rödbrun kläckare, som för det mänskliga ögat väl matchade den äkta varan. Trots detta hände det att fiskar vände under flugan, oklart varför (tafsen var tunn, och dessutom sänkt). Som vanligt på lugnvattnet var den bästa strategin att lägga ut och låta ligga, något som verkligen är lättare sagt än gjort när det oupphörligen vakar inom kasthåll. Och visst, några fiskar fick jag faktiskt genom kast på vak, men innan men ger sig in i den leken bör man kunna fastslå fiskens riktning. Nämnas kan också att ett par fiskar som jag missade i påslaget jagade ifatt flugan och tog den som en våtfluga.
P9090024

Låt oss nu bara hoppas att detta fiske håller i sig åtminstone några veckor. Det är, enligt min erfarenhet, egentligen den enda period när man på ett mer konsekvent sätt har chans till ett bra torrflugefiske i Kvarnsjön. Torrflugefisket under maj och juni är betydligt mer nyckfullt, där enstaka fiskar rör sig snabbt över stora ytor och dyker upp än här än där. Ingen enskild insekt tycks under försommaren kläcka i tillräcklig mängd för att verkligen sätta fart på fisken. Tacka vet jag fjädermyggor om hösten, när också fiskens kondition är på topp.
|