Flugsista i Kvarnsjön

Nu har jag satt punkt för säsongen. Det skedde inte oväntat i Kvarnsjön, den av Stockholms flugfiskesjöar där jag trivs allra bäst. Fjorton besök dit blev det under året, och ingen gång gick jag tomhämt från vattnet (även om det var på håret några gånger :-)

Gårdagens besök gav två fiskar, och trots en vattentemperatur på blott 5 °C syntes en handfull vak. Nu tycker jag mig också ha bevisat att man kan klara sig med andasvadare hela säsongen, från april till november, men det kräver förstås många lager. Under vadarbyxorna och den vindtäta jackan hade jag hela fem lager; från superunderställ närmast kroppen till tjock fleece under skalklädseln. Samt torgvantar och extrasockor i neopren förstås. I flytringen satt jag fyra timmar i sträck utan att besväras av kylan, men så var vinden förvisso beskedlig.

Första fisken avslöjade sig genom ett vak i grundområdet vid sjöns norra hörn (där stora stenbumlingar döljer sig under ytan), och den tog min svarta maraboustreamer redan i första kastet.
PB110002

Man kan börja undra om en höstlekande stam av regnbåge införts i Kvarnsjön, för denna hanfisk var tydligt lekfärgad. Jämför färgen på fisken ovan med bilden nedan, tagen i april 2006.
P4300023

Fisk nummer två vakade i en vassglugg cirka 50 meter från flytringen. Flytringens stora fördel stavas mobilitet, och jag gjorde en sprinterrusch mot målet. Fisken gick kvar, men den var inte särskilt ivrig att bita i mitt guldribbade haröra. Först i tredje eller fjärde kastet gick en stöt genom linan, som det ofta gör när fisken sekundsnabbt "smakar" på flugan. Men se, den lät sig inte avskräckas för efter ytterligare ett par meters intagning i samma lugna tempo högg fisken mer resolut.

Jag kan se framför mig hur den långsamt följde flugan innan den slutgiltigt bestämde sig. Denna fisk var sannolikt en av dem som sattes ut under den gångna veckan; den var trots det i bra kondition men hade tydliga spår av "nosskav" från transporten.
PB110008

En fin höstdag var det, med endast svag vind. Tidvis lite snö i luften, och nog känns det som att fiska på lånad tid under sådana förhållanden.

Om du förresten undrar över ordet flugsista i rubriken ovan är det modellerat efter ordet stugsista. (En sökning på Google ger vid handen att detta kanske är första gången ordet flugsista används – någon måste ju vara först :-) Kan vara användbart för att tala om att det blivit dags att ta farväl av innevarande flugfiskesäsong. Nästa år ska jag också tända en liten eld vid vattnet, som den Österbottniska seden bjuder.
|