Lottlös och luftlös

Torsdagens flytringsfiske i Kvarnsjön slutade i fiasko. Försommarmorgonen var sagolikt vacker; för vacker för bra fiske. Sol från klarblå himmel och total frånvaro av krusat vatten. En sådan skönhet är ändå lätt att bära, trots dåligt fiske.
P5080005
Inte en krusning i solskenet. Och följaktligen inte heller några vak.

Värre var det med flytringen. Redan efter en timme upptäckte jag att inte bara jag, utan också själva ringen, fått slagsida.
P5080007
Den döende svanen i vassen.

Gick upp till bilen för att hämta pumpen, men ny påfyllning av luft tycktes bara göra hålet större. Redan efter en kvart var den i det bedrövliga skick som bilden ovan visar.

En inspektion vid hemkomsten visade ett hål alldeles vid den svetsade sömmen, eller snarare en slits med en bredd på tre eller fyra millimeter. Ett försök att lappa och laga med vanlig solution avsedd för cykelslangar fungerade förstås inte alls. En rundringning till fem eller sex olika sportfiskebutiker med förfrågan om lagningssatser för pvc-vadare gav inget resultat. (Och vem skulle idag komma på idén att köpa vadarbyxor i pvc?) En butik påstod att dom hade ett lim som fungerade för pvc, och glad i hågen begav jag mig dit för att inhandla den lilla tuben. Det visade sig vara Stormsure, och tanken med det är att bygga upp ett tätande lager ovanpå hålet. Det fungerar säkerligen bra för gummistövlar eller vadarbyxor, men metoden klarar inte en blåsa med högt tryck i. Särskilt inte när hålet mer har karaktären av reva. Där hjälper bara en lapp som med rätt typ av lim smälter ihop, eller vulkaniserar om man så vill, med själva blåsan.

Idag lyckades jag hitta en sådan lagningssats på Regal Sportfiske i Slagsta, och om inte detta tredje försök fungerar får man nog anse att flytringen gjort sitt för gott. Den förra lagningen, utförd med den lagningssats som levererades med ringen, har ändå hållit i cirka ett och ett halvt år, så är bara limmet av rätt typ finns det hopp.

Men frågan kvarstår: Hur länge kan en flytring med blåsor i pvc leva? Uppstår hålen som ett resultat av att materialet åldras? Eller genom det slitage som uppstår vid transport och upprepade uppblåsningar (där blåsorna alltid "kränger" lite innanför höljet av nylonväv)?
|