Puppmete på djupet i Kvarnsjön

Med en temperatur på 24 grader i vattenytan kunde man tro att framgångsrikt fiske med flytlina vore en omöjlighet. Det visade sig dessbättre vara fel, även om man förstås kan diskutera om den metod jag använde verkligen inryms i begreppet "flugfiske". Vad krävs då? Jo, det krävs en lång tafs (mycket lång), en kraftigt förtyngd nymf (med guldkskalle av tungsten), en nappindikator, och sist men inte minst tillgång till flytring. Den tafs jag använde var sju meter lång. Med påverkan från vind och hemtagning kommer nymfen aldrig att hänga alldeles lodrätt under nappindikatorn; med detta taget i beräkning fiskar nymfen förmodligen på mellan fem och sex meters djup.
page0_5_1
Tekniken var enkel: Vispa ut mellan fem och tio meter lina utanför spöspetsen, sträck linan med några kraftiga sparktag med simfenorna, knyck hem nymfen i några korta ryck, pausa, upprepa sedan knyckandet. Den löslina som bildas på linbrickan matas ut med jämna mellanrum och linan sträcks på nytt med några sparktag. På det sättet kan man fiska av ett område för att lokalisera fisken. Poängen med att inte ha mer än fem eller tio meter lina utanför spöspetsen är att snabbare kunna göra mothugg och få kontakt med fisken när nappindikatorn dyker. Fisken tycktes inte störas av flytringen, som vid flertalet hugg befann sig på ett avstånd om minst fem meter i höjdled och lika många meter i sidled från fisken själv.

Vän av ordning undrar förmodligen hur man får fisken inom håvavstånd med en nappindikator sju meter upp på tafsen? Jo, i stället för att använda den ventilgummiliknande "stoppern" (som alltså låser fast tafsen i nappindikatorns slits) lät jag själva fluglinan i stället fylla slitsen. Spikknuten mellan fluglina och tafs hindrade nappindikatorn från att glida ned på tafsen. I slutfasen av drillningen är det lätt att häkta av nappindikatorn från fluglinan, innan den når toppöglan. Skulle fisken rusa i just det ögonblicket är det bara att släppa och försöka på nytt.
page0_6_1
Första hugget kom efter mindre än fem minuter. Flera av fiskarna var förvånansvärt stridbara med tanke på den höga vattentemperaturen. Och trenden med välproportionerliga fiskar med hela fenor tycks hålla i sig, vilket bådar gott inför höstfisket (med nymfer och torrflugor på klassiskt manér).
page0_4_1
Självklart måste den här metoden betraktas som ett substitut för riktigt flugfiske, men nöden har ibland ingen lag. Sex veckor har passerat sedan förra fisketuren, och det var dessutom sista semesterdagen. Nu tror jag att jag kan ge mig till tåls tills höstfisket börjar. Med svala augustinätter kommer det förmodligen igång första veckan i september.
|