Kvarnsjön 2.0

Informationen om Sportfiskarnas nysatsning på Kvarnsjön nådde uppenbarligen ut till ett stort antal flugfiskare. Vid några tillfällen under dagen räknade jag till inte mindre än elva flytringar på sjön! Samtliga fem båtar användes även, och många fiskade från land. Det var tidvis rätt trångt om saligheten vid de mest fångstgivande platserna, som inte oväntat fanns dit vinden förde varmt ytvatten.
P4150094
Fish on! En av dagens verkliga hot spots befanns vara den östra spetsen av sjön, vid flytstocken.

Lite av folkfest var det allt, med korvgrillning, flugbindning och test av utrustning från Vision och Fly Dressing. Själv ser jag fram emot att saker och ting återgår till det normala vid kommande fisketurer. Jag vet inget bättre än att glida ut på sjöns yta i flytringen halv sex en försommarmorgon, till en bedövande fågelsång och jungfrulig stillhet.
P4150021
Kantstötta och vintergistna båtar på rad, i väntan på att startskottet ska gå. En tuff väntan för somliga.

Kunde då Sportfiskarna infria sina löften om mer fisk, och större fisk? Jodå, så här långt åtminstone. Jag fick själv tre fiskar som med god marginal överskred kilot, och dagens största fisk sades väga någonstans kring 3,5 kilo. Däremot tycks man inte ha förverkligat planerna på att införa öring, åtminstone inte ännu. Personligen anser jag att fler och större regnbågar inte tillför fiskeupplevelsen så mycket (helt enligt lagen om minskande marginalnytta).
P415
Däremot skulle utsättning av öring, i en mängd om låt oss säga 25 eller 30 procent relativt regnbågen, tillföra det drag av exklusivitet som jag eftersöker. Det skulle också bättre motivera det nuvarande fiskekortspriset på 300 kronor. Låt oss hoppas att även detta blir verklighet under innevarande säsong, samt att tillströmningen av fiskare ökar i den grad som behövs för att säkra Kvarnsjöns framtid som put-and-take-vatten.
P4150028
En blank och slank regnbåge från förra årets utsättningar. Notera förresten karplusen i halsgropen (under bröstfenan)!

Sjöns storlom syntes inte till idag; kanske till följd av den plötsliga invasionen fiskare. En ormvråk syntes däremot patrullera strandlinjen, och även fiskgjusen hördes på avstånd. Vid hemfärden korsade en älg vägen strax före Hjortens odling, och när jag blickade in i slyn på den sida av vägen älgen kommit ifrån fanns mycket riktigt ytterligare en älg där. Kanske var det en fjolårskalv; den såg hursomhelst rätt så raggig ut.
P4150065
Jo, jag vet; här borde ha funnits en bild på den raggiga älgen. Men jag hann varken veva ned rutan eller få fram kameran i tid, så det fick bli en bister båge i stället. I sitt rätta element.

På mina tre senaste fisketurer har solen fullkomligt vräkt ljus och värme över sjö och strand. Nu är det nästan så man längtar efter en riktig grådvädersdag. Samt förstås att torrflugefisket ska komma igång!
|