Varmt långbad

Fram till åtta-tiden på morgonen vakade fisken i Kvarnsjön sporadiskt, men inte tillräckligt frekvent för att bedriva ett riktat torrflugefiske. Precis som förra gången vakade en fisk flera gånger utanför en brant berghäll, och även denna gång frestade jag fisken cirka en halvtimme. Men förgäves; antingen tröt mitt tålamod, eller också var svart Humpy inte till behag. För denna fisk, denna dag, denna tid.
P6100004

Dessa gäckande regnbågar på spegelblank yta kan driva även den mest sansade fiskaren halvt till vansinne! Man viker sig till sist och byter till streamer, bara för att se hur vaken då ökar i intensitet. Och när man väl bytt till torrfluga igen avtar vaken, eller flyttar till ett annat område. Det blir till slut svårt att säga om det är fakta i målet, eller om de gäckande bågarna bara lyckats skeva till ens verklighetsuppfattning en smula.

Hursomhelst; fiske med streamer på en snabbsjunkande lina gav fisk på ett konsekvent sätt, men visst känns det ändå som ett nederlag att tvingas tillgripa så brutala metoder när fisken ändå vakar, om än sporadiskt?
P6100016

Fiske med en olivgrön flicksländenymf på flytlina gav förvisso också några fiskar, men då fiskad på en 6 meter lång tafs med två blyhagel cirka en halvmeter ovanför flugan. Det går förstås inte att kasta med en sådan tafskonfiguration, men det behövs inte heller när man fiskar från flytring. (Ännu ett avsteg från den rena läran ;-) Flicksländenymfen kunde presenteras i det närmaste statiskt med gott resultat, medan mini-streamern gav påslag med relativt snabb hemtagning.

Nu blir det förmodligen en lång paus i put-and-take-fisket för min del, om vi inte får se en riktig ruskvädersperiod vill säga. Förra året nåddes samma vattentemperatur omkring en vecka senare, och låt oss nu bara hoppas att temperaturen inte stiger ytterligare. Det är trots allt tur att fisken i Kvarnsjön har några riktigt djupa partier att tillgå, med tanke på ren och skär överlevnad.
|