Allmänt

Äntligen fiskeväder!

vader12
En lång torka har det varit, och i mer än en bemärkelse. Ingenting tycks kunna förlama fisket som gassande sol från molnfri himmel, helst i kombination med värme och svag vind. Och inte bara fisken förlamas; för egen del finns det inget som så effektivt tar död på fiskelusten som en lång och obruten period av “finväder”. Förmodligen för att det sitter djupt i medvetandet att det är liktydigt med dåligt fiske. Och rapporter från fiskande kollegor visar att det varit ganska klent beställt med fisket de senaste två veckorna, åtminstone i Kvarnsjön.

Men nu tycks den senaste tidens dödläge äntligen vara på väg att brytas! Förra veckans blåst har förhoppningsvis rört om den del i vattenlagren och fört upp kallt vatten från djupare skikt. Detta i kombination med svalare temperaturer och molnighet borde ha en gynnsam effekt på fisket.

Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt rapporterade i torsdags om utsättningar i både Kvarnsjön, Hävsjön och Trekanten i fredags.
pafyllning
(Notera förresten att Sportfiskarna ofta använder en missmasch av amerikanskt och svenskt datumformat i sina nyhetsinlägg. I fallet ovan torde det vara uppenbart att det inte är den 6 december som avses, men i många andra fall kan det ovanliga datumformatet lätt skapa förvirring hos läsaren.)
|

Isläget vid Malma Kvarn

Nej, det gick inte längre. Jag var helt enkelt tvungen att med egna ögon inspektera isläget på Kvarnsjön vid Malma Kvarn under söndagen. Och visst, den senaste veckans kyla har satt sina spår, även om isen är tämligen rutten (samma sak gäller för Mellansjön). Läs mer
|

Bildspel från Kvarnsjön

panorma_5
Nu är bildspelen från Kvarnsjön uppdaterade med snapshots från årets säsong.
Du hittar dem under menyvalet Kvarnsjön.
|

I väntan på höstfisket

En fiskare rapporterade om en ytvattentemperatur på 21 °C i Kvarnsjön den gångna helgen. Det tar tid att bringa ned temperaturen till en för fisken trivsam nivå, trots att det nu mörknar tidigare för varje dag.

Anteckningar från förra årets fiske i Kvarnsjön visar att det kan dröja till mitten av september innan vi är nere på 16-17 °C. Först då blir fisken mer aktiv och börjar jaga i de övre vattenlagren. Tror jag. Till dess får fisket vila för min del.

Ser fram emot gryningsfisken på stilla vatten med en fjädermyggimitation på tafsen. Tålamodsprövande? Ja. Men ack så spännande. Att lägga ut och låta ligga är melodin. Låta fisken hitta flugan.
|

Trippel i Örsjön

Vid gårdagens fiske i Örsjön agerade jag coach åt bror och brorsbarn, som aldrig tidigare fiskat regnbåge. Facit av dagens fiske blev tre regnbågar, samtliga fångade på mete med räka. Barn har inte alltid tålamod att rikta sin uppmärksamhet på ett guppande flöte under några längre perioder, men det finns ett sätt att aptera räkan som nästan alltid gör att fisken krokar sig själv. Läs mer
|

Djupkartor över Mellansjön och Kvarnsjön

3blogg_djupkarta
Nu kan du hämta djupkartor i PDF-format från sidan Filhämtning. De är förvisso en smula amatörmässiga och gör inte anspråk på att vara varken exakta eller fullständiga. De är baserade på egna ekolodsmätningar från flytring, utförda vid ett tillfälle i respektive sjö.

Vad gäller fiskekon kan rapporteras att fisken går djupt, mycket djup. I Kvarnsjön signalerade ekolodet fisk först när jag passerade åttametersnivån, med flertalet ekon på niometersnivån (se inlägget På djupt vatten i Kvarnsjön för mer information).
|