Mediabevakning

Jippo med begränsningar

Fiske2
Nu har Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt gått ut med ny information om evenemanget vid Kvarnsjön söndagen den 11 maj. Den nya informationen, som publicerades igår torsdag, gör gällande att gratisfisket endast gäller från kl. 9.00 till 16.00. Vill man fiska efter kl. 16.00 får man lösa fiskekort för 100 kr. Vad som gäller om man vill påbörja fisket före kl. 9.00 framgår dessvärre inte.

Den första informationen, som lovade gratis fiske hela 11 maj, publicerades redan den 30 april. Märkligt är det, tycker jag, att man bara några dagar innan evenemanget går av stapeln plötsligt inför en tidsbegränsning för gratisfisket. Att publicera information på webben är lite som att kasta flaskpost i havet; det är svårt att förutspå vem som tar del av informationen och vid vilken tidpunkt.

Hur ska tillsyningsmännen hantera de besökare som endast läst det första av de två meddelandena, och som (i likhet med mig) bespetsat sig på tidigt morgonfiske? Ska de motas iväg med beskedet att återkomma efter kl. 9? Eller tvingas lösa fiskekort till fullpris för några futtiga timmar? Någon vidare goodwill lär sådana åtgärder inte skapa, varken för Sportfiskarna eller för Kvarnsjön som fiskevatten.
|

Gratis fiske i Kvarnsjön

fiskeskylt
Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt informerar nu om ett "jippo" vid Kvarnsjöns strand kommande söndag, dvs. den 11 maj. Goda råd i kastteknik och flugbindning utlovas av instruktörer på plats, samt fiskelotteri, lån av båt och gratis fiske.
Till skillnad från förra årets motsvarighet anges ingen tidpunkt för när startskottet ska gå, så för egen del påbörjar jag nog fisket i gryningen och avslutar det när det hela börjar. Jippot alltså.
Flugfiske kan för mig ibland liknas vid en form av meditation. I det stilla och koncentrerade bligandet på en torrfluga kan man ibland komma på sig själv med att glömma sig själv. En ynnest är det, fjärran från världsliga jippon.
|

Premiärläget klarnar

P6020027
Äntligen börjar det dra ihop sig till premiärfiske i Stockholmsområdets put-and-take-vatten. Kvarnsjön och Mellansjön har premiär redan kommande lördag, dvs. den 12 april. Premiären i Sandasjön, som drivs av Enskede Sportfiskeklubb, infaller samma dag.

Näst på tur står Örsjön, som har premiär den 19 april, följd av Fyrväpplingen med premiär lördagen därpå. Vad gäller Acksjöarna nära Södertälje finns ingen information om premiärfiske på hemsidan, men förmodligen är sjöarna redan öppna för fiske. Bensinmacken Bilisten i Turinge, som säljer fiskekort till Acksjöarna, torde enkelt kunna bekräfta detta vid en telefonförfrågan.
|

Slutbåtat i Malma Kvarn

Händelser sker nu slag i slag ute vid Malma Kvarn:
boat_up_final
Tidigare i veckan meddelades att utsättning av fisk skett i både Mellansjön och Kvarnsjön, och nu åker båtarna upp. I Kvarnsjön återstår förstås möjligheten att fiska från flytring, men i Mellansjön får man nog anse att flugfisket är över för denna säsong. Antalet kastplatser från land är där ytterst begränsade, precis som i Kvarnsjön.

En åtgärd jag skulle vilja se från Sportfiskarnas sida för att göra fisket i Malma Kvarn mer attraktivt är att tillåta flytringsfiske även i Mellansjön. Sjön är nog tillräckligt stor för att både båtfiskare och flytringsfiskare ska kunna samsas om utrymmet. Exempel från både Hökensås och Risebo visar att det går att blanda spinnfiskare i båt och flugfiskare i flytring i samma sjö.
|

Påfyllning i Malma Kvarn

Detta kunde man igår läsa på Sportfiskarnas Stockholmsdistrikts hemsida:
screen_glow copy
Att en sen isättning var planerad till Mellansjön var jag ganska säker på, men att även Kvarnsjön fick sin beskärda del kom som en överraskning. Kvarnsjön är ju numera stängd för vinterfiske, och jag misstänkte att man därför skulle vänta med nästa isättning till vårpremiären. Flertalet fiskar lär nog gå kvar till våren, och torde ha acklimatiserat sig väl till dess. Ett mycket lovvärt initiativ tycker jag, till glädje för oss som tycker om att fiska på förvildad regnbåge.

Samtidigt lämnar mig tanken på detta nytillskott ingen ro, och kanske blir det en tur med flytringen kommande helg. En speciell upplevelse skulle det kunna vara, att glida runt i flytringen utefter snötäckta stränder kantade av nakna träd och svarta granithällar. Naturens egen tuschteckning.
|

Risebos turbobågar

Allt Om Flugfiske_glow
Under rubriken Risebos turbobågar presenterar Pelle Klippinge fiskeområdet Risebo i senaste numret av Allt om Flugfiske (nr. 5, 2007).

Risebo tillhör sedan minst femton år tillbaka ett av mina absoluta favoritvatten för regnbåge, och fram till nu har jag varit förvånad över att det inte fått större uppmärksamhet i fiskepressen. För som Pelle Klippinge skriver erbjuder Risebo ett "intressant och bekvämt regnbågsfiske till riktigt bra priser". Läs mer
|

Köra fisk och köra bil - två skilda dicipliner

Sören Essebos senaste dagboksblad ger aktualitet åt en lika brännande som känslig fråga; den om fiske och bilkörning. Hur många gångar har jag själv inte stigit upp i ottan, för att sedan – efter en hel dags flytringsfiske med idogt kastande och paddlade i vind och kyla – satt mig i en varm bil för att köra hem? Läs mer
|

Fler flickor fiskar

Det var inte min mening att reducera kvinnor till flickor à la "lilla gumman". Nej, snarare att få till en rubrik med lite schvung. Hursomhelst; en studie utförd av Fiskeriverket och SCB visar att antalet kvinnor som ägnar sig åt fritidsfiske ökat med 5 procent jämfört med tidigare siffror. Omkring 11 procent av alla kvinnor i Sverige fiskade någon gång under 2006. Läs mer
|

Artikel om Kvarnsjön

aof5
I senaste numret av Allt om flugfiske (nummer 4, 2007) finns en artikel om fisket i Kvarnsjön på Värmdö, skriven av fiskejournalisten Nicolas Jändel under rubriken VIP-fiske i Kvarnsjön. Rubriken anspelar på det faktum att Sportfiskarna i år sätter ut en större mängd fisk per sålt fiskekort, med högre kvalitet och fler fiskar i vikter kring två kilo. Läs mer
|

Oplanerat avbrott

Igår kväll när jag försökte nå rotenon.se fick jag inget napp. Det blev vitt i rutan, och det fortsatte under större delen av fredagen.
Förklaringen kom omsider:
Text1
Det är med datorer som med bilar; gång på gång tar man för givet att de alltid ska fungera, ända tills något på nytt går snett. I det här fallet tycks vi dessutom ha varit långt från en hot eller warm standby, inte ens en halvljummen fanns nog i sikte.

Nåväl, aktiviteterna här är ju inte direkt vad som brukar kallas verksamhetskritiska. Även i fortsättningen ska det vara en arena för fiskliga funderingar och stilistiska experiment, befriad från varje uns av kommersiella inslag. Google Ads? Inte över min döda kropp.
|

Nytillskott i Kvarnsjön

Sportfiskarnas Stockholmsdistrikt håller löftet om utsättningar med tätare intervall i Kvarnsjön. Detta kunde man läsa på hemsidan häromdagen:
screenshot_01
Det är bara lite drygt tre veckor sedan förra utsättningen. Att fisken förutspås vara pigg och ha fina fenor låter lovande; kanske kan den även sätta lite fart på storfisken. Den har nämligen tenderat att hålla sig undan vid mina två senaste besök. Även put-and-take-fisket har sina utmaningar i en sjö med ett blandat bestånd, och tur är väl det.
|

Ny säsong, nya knutar

screenshot_02
Att lära sig nya knutar utifrån en statisk illustration är inte alltid det enklaste. Inte heller från en blurrig videosekvens där du själv inte kan styra flödet. Orvis förenar det bästa av två världar med animerade steg-för-steg-beskrivningar för åtta användbara knutar.

Prova tjänsten på The Orvis Animated Knot Series. Du behöver Flash Player 6 eller senare för att se animationerna.
|

Kalkströmmar i Peak District

Under rubriken Hertigen, harren och den hutlöse mr Pommoroy berättar DN:s Johan Jarnestad livfullt och medryckande om ett besök i Englands Peak district, som genomflyts av kalkstensströmmarna Derwent och Wye. Läs mer
|

Gone fishing, no phishing

Äntligen har det blivit möjligt att köpa fiskekort till Kvarnsjön och Mellansjön på Ormingelandet via internet. Dessutom införs ett sextimmarskort för Kvarnsjön, till lägre pris och med en "bag limit" om 1 laxartad fisk. Läs mer
|

På flugfiskekurs med DN

För den som missade Brita Svedlunds välskrivna och roande artikel om ett flugfiskeäventyr i Särna finns artikeln nu i DN:s reportagearkiv. Under rubriken Med knott kring öronen i väntan på öringen beskriver Brita sina erfarenheter från en weekendkurs i flugfiske på ett högst personligt sätt. Där finns allt från tafstrasslets vedermödor till bryderi inför flugval, men också glädjen över att faktiskt lyckas fånga både öring och harr i strömmande vatten.

Fina illustrationer av Håkan Ljung ackompanjerar artikeln. I faktarutan, under länken Kurser i flugfiske, finns alla detaljer om flugfiskekursen i Särna samt om alternativa kurser i Älvdalen, Hälsingland och Mörrumsån.
|

En gäddflugfiskares bekännelser

Jag fiskar inte gädda, även om tankarna funnits att prova gäddflugfiske från flytring. Men jag läser alltsomoftast Sören Essebos fiskedagbok. Läs mer
|

50 tips för öringfiske

page0_blog_entry66_summary_1-1
I den amerikanska tidningen Field & Stream finns femtio bra tips för vårfiske på öring publicerade: 50 Ways to Fool Spring Trout.

Tipsen är uppdelade på fiske i både sjöar och strömmande vatten. Läs mer
|

Premiärerna duggar tätt

Så sent som idag har Sportfiskarna gått ut med information om premiärdatum inte bara för Mellansjön och Hävsjön, utan även för Kvarnsjön. Premiärerna i Mellansjön och Hävsjön infaller på långfredagen den 6 april, medan premiären i Kvarnsjön får anstå till söndagen den 15 april. Vad gäller premiären i Kvarnsjön finns ytterligare information på Stockholms Flugfiskecenter.
|

Stundande premiärer

Äntligen börjar det dra ihop sig till premiärfiske i put-and-take-vattnen i Stockholmstrakten. Först ut i år är Mellansjön på Ormingelandet, där premiären infaller redan i påskhelgen. Läs mer
|

Isfisket över i Sportfiskarnas sjöar

Detta kunde man läsa på Sportfiskarnas Stockholmsdistrikts hemsida i dag:
screenshot
Även Örsjön och Fyrväpplingen meddelar på sina respektive hemsidor att fisket är stängt för islossning.

Notera förresten formuleringen "vissen is" i skärmdumpen ovan. Visst måste det vara ett förstadium till det meteorologerna kallar "rutten is"?! Läs mer
|

Nytänkande engelsmän

Vem har sagt att engelsmän är konservativa? Kanske när det gäller afternoon tea, men definitivt inte när det gäller flugfiske på stilla vatten. Läs mer
|

Slutbåtat i Malma

PB190083
I Kvarnsjön bjuds alltså möjlighet till flugfiske från flytring under kommande helg, men dagens väderprognos pekar dessvärre i riktning mot rätt så bistert senhöstväder. Nåväl, vi får väl se om prognosen möjligen kan förändras till det bättre närmare helgen. Läs mer
|

Fiskeplaner för helgen

Kommande helg blir det ett nytt besök i Kvarnsjön. Det var tre veckor sedan förra besöket. Vädret ser lovande ut, och den kraftiga vind som förutspås på fredagen borde innebära att vattnet rörs om rejält. Läs mer
|

Nytillskott i Kvarnsjön

Det är förstås mycket lovvärt att en isättning sker, men man kan inte låta bli att fundera över varför man låtit nästan två månader passera sedan den förra isättningen? Läs mer
|

Senhöstfiske på stilla vatten

Återigen finns en intressant och läsvärd artikel på den norska webbplatsen Fluefiskesiden.no. Artikeln avslutar en serie om fyra, där alla är inriktade på torrflugefiske på stilla vatten under hela öppet-vatten-säsongen. Läs mer
|

Flugfiske efter havsröding i Nordnorge

Fluefiskesiden.no finns en intressant och välskriven artikel om flugfiske efter havsröding, eller sjørøye som fisken heter på norska. Det är inte utan att man får lust att prova på det fisket. Dock tycks den norska havsrödingen vara minst lika lynnig och oförutsägbar som vår svenska sjölevande variant. Läs mer
|

Mikael Engström sommarpratar

De möjliga konsekvenserna av Mikael Engströms sommarpratande i P1 ger en fadd eftersmak. Svenska Dagbladets rubrik på sidan 10 i dag: "Sommarvärd riskerar åtal efter avslöjande i radion". Man kan undra på vilket sätt informationen är känslig. Läs mer
|

Mer premiärfiske

Inte bara Kvarnsjön (och Mellansjön) har premiärfiske på lördag, utan även Örsjön och Fyrväpplingen. Vore det inte för vädrets samfällda makter kunde man misstänka en kartellbildning.

Nu är det bara att hoppas att vädret blir drägligt. Allt utom regn (eller snöblandat dito) duger. Vid Kvarnsjön, med sin extrema närhet till havet, blir det förmodligen rätt kyligt hursomhelst. Men en mindre kläckning av fjädermyggor är inte utesluten, och med det möjligheten till vakande fisk.

Instämmer till fullo med Gunnar Johansson, som i en fiskeberättelse skriver: "Just vakets magi betyder mycket för mitt eget flugfiske, och jag tror jag delar den känslan med de flesta flugfiskare. Att kasta på vakande fisk ger fisket en alldeles speciell krydda".

Kan det sägas bättre?
|

Äntligen premiärfiske!

Lördag den 29 april öppnar Kvarnsjön på Ormingelandet för flugfiske. Fem månaders väntan är över. Det ska bli intressant att se vilken kvalitet fisken håller, och om det går att lura någon övervintrad fisk.
|