Bubbelblaffor och fenröta

Kommer man till en sjö tidigt om morgonen, innan vinden sopat igen spåren, ja då kan det löna sig att hålla utkik efter bubbelblaffor. De ger en tydlig indikation om att här har fisken jagat ytinsekter. I bästa fall finns fisken kvar i området, även om festen är slut och vaken upphört. Så var det i dag vid Kvarnsjöns nordöstra strand. Ingen synlig aktivitet på ytan, men bubbelblafforna talade sitt tydliga språk.
PA070011
Bubbelblaffor på stilla vatten. Ibland finner man dem under överhängande träd.

Jag beredde mig på en lång väntan, men efter bara fem minuter försvann min Grey Adams i en beslutsam virvel. Med termosmugg i ena handen var oddsen på fiskens sida, men den krokade sig mer eller mindre själv "in the scissors". Ytterligare ett bevis för att man oftare än man tror är för snabb i mothugget.
PA070005
Hyfsat välskapt höstbåge. En parachute-bunden Grey Adams blev fiskens fall.

Lite senare förflyttade jag mot sjöns södra del, och i första viken norr om båtbryggan hördes kraftfulla vak. En del nattsländor syntes förresten på sjöns yta idag, medan färre antal fjädermyggor kläcker jämfört med tidigare.
PA070025
Goddard's Sedge skulle nog imitera denna nattslända nästintill perfekt.

En fisk gick upp i ett vak strax utanför vasskanten, och den tog min harörenymf bara sekunder efter att den brutit igenom vattenytan. Jag kände genast att det var en fisk av lite grövre kaliber, även om den inte drog iväg på några långa rusningar. Allt var egentligen perfekt: vaket, kastet, hugget och kampen. Allt utom fenorna. De var långtifrån perfekta, som bilden nedan visar, och vore det möjligt skulle jag inte tveka att reklamera produkten. Nog har man rätt att kräva högre kvalitet på fisken med ett fiskekortspris på 300 kronor per dag? Låt vara att medelvikten på fisken har ökat i Kvarnsjön med den nysatsning som drogs igång i och med vårpremiären, men måste det ske till priset av fenskador?
PA070017
En massiv kropp, men knappast fenor som matchar. Till våren har den förhoppningsvis mindre fett och mer fenor. Såvida den inte blivit uppfiskad vill säga.

Men detta var bara början. Värre skulle det bli, mycket värre. Nästa fisk, också den tagen på nymf i samma område, hade fenor som snarare väckte medlidande än vredesmod. Här talar vi inte längre om fenskadad fisk, utan snarare om fisk som behöver akutsjukvård.
PA070016
Svårartad fenröta. Det gör ont att se, men förhoppningsvis lider inte fisken själv.

Låt oss nu hoppas att sakernas tillstånd kommer till Sportfiskarnas kännedom, och att de i sin tur förmår sätta press på leverantören. Hursomhelst, strax före hemfärden såg jag en fisk som vakade upprepade gånger ute på frivattnet, och den tog en streamer efter ett par kast. Vid håvningen visade det sig dock att fisken var felkrokad, och jag befarade för ett ögonblick att kroken skadat själva ögat. Det visade sig dock att den satt ganska ytligt i en tunn skinnflik, och fisken fick därför gå tillbaka.
PA070026
Nära ögat denna gång.

Sammanfattningsvis bjöd dagen på ett ganska varierat fiske, med fångst på både torrfluga, nymf och streamer. Vattentemperaturen har nu sjunkit till för fisken behagliga 12 grader. Med endast svag vind och mulet väder syntes en hel del vak, och då inte bara under de tidiga morgontimmarna.
PA070031
En dödlig trio. Åtminstone denna dag.

Vid viken norr om båtplatsen stötte jag förresten på en av Kvarnsjöns mer selektiva regnbågar. Fisken vände under en Grey Adams i storlek 14, varför jag raskt bytte till en mindre variant i storlek 16. Fisken var upp och kikade även på den flugan, men vände likväl i sista ögonblicket. Samt fortsatte att vaka. Tafsdimensionen var 6X, och möjligen hade ett byte till 7X varit det som avgjort saken. Jag tvivlar dock på det, eftersom vädret var mulet och en svag bris vattrade ytan. Alla regnbågar är inte lätta att tas med, och tur är väl det.

|