Sparsam kläckning i Kvarnsjön

Facit av gårdagens fiske i Kvarnsjön blev tre fiskar; en fångad på nymf och två på torrfluga. Samt ett flertal missade påslag på torrfluga. Som vanligt påbörjade jag fisket utefter den norra stranden, där vinden dock var i friskaste laget. Trots detta vakade det med glesa intervall ett stycke ut från stranden, och en av dessa kringstrykande fiskar tog min torrfluga bara sekunder efter att den landat på vattenytan.
P9150004
Torrflugefångad Kvarnsjöbåge med klart godkända fenor. Små flugor ska det vara; brunt eller grått i storlek 14-16.

Vid sidan av större fjädermyggor syntes även en del ljusa små spindlar på vattnet. Jag har sett dem även i Mellansjön under senhösten, och fisken tar dem med förtjusning. En liten ljusbrun parachutebunden fluga duger bra som imitation.

De enda områden som inte härjades av vinden denna blåsiga dag var egentligen viken vid båtbryggan och strandpartiet norrut mot den anlagda kastbryggan (som jag aldrig någonsin sett användas). Där rörde sig mycket riktigt också en del fisk i jakt på fjädermyggor, både puppor och fullt utvecklade med bakåtliggande vingar.
P9160030
Delar av maginnehållet från en nymffångad regnbåge. Pupporna är närmare två centimeter långa!

En praktfull hanfisk lät sig fångas på en liten nymf med gummiben genom kast på vak. Fenorna var nästintill perfekta, men fisken själv var på gränsen till tanig och förvånansvärt medgörlig givet storleken. Fisken hade förmodligen gått i sjön en längre tid, för köttet hade förlorat den onaturligt röda färg som kommer från tillsatser i fiskfodret.
P9150010
Vacker så det förslår, trots att den är odlad.

Den sista fisken tog en parachute-bunden Grey Adams i storlek 14, och om den nymffångade fisken var mer än lovligt medgörlig bjöd denna fisk rejält motstånd (ingen bild tyvärr). Nåväl, även om förväntningarna låg på en osunt hög nivå efter förra veckans fantastiska torrflugefiske med fisk som aldrig tycktes vilja sluta vaka, blev utfallet av gårdagens fiske trots allt ganska bra. Det är härligt att veta att man förmodligen kan klara sig med flytlina, nymfer och torrflugor under återstoden av säsongen. Nämnas kan förresten att jag under cirka en timme även provade en svart mini-streamer på sjunklina, helt utan resultat.
P9150012
Höstbåge med skapligt djup i käften och laxstuk på huvudformen.

Var Kvarnsjöns storfisk håller hus och vilka flugor som kan trigga den till hugg framstår fortfarande som något av ett mysterium. Bortsett från två fiskedagar i april (själva premiärdagen och påföljande helg) har nog ingen av mina fångade fiskar i Kvarnsjön vägt över 1,5 kilo denna säsong. Kanske blir storfisken lättare att komma till tals med i oktober, när den i likhet med "normalstor" fisk möjligen går på näringssök i anslutning till vassar och grundområden. Om du har andra erfarenheter vad beträffar storfisken i Kvarnsjön, hör gärna av dig med kommentar!

Det gråmulna och blåsiga vädret till trots flockades flugfiskare till Kvarnsjön denna lördag. Under förmiddagen fanns inte mindre än fyra flytringar på vattnet, och under eftermiddagen var samtliga fem båtar uthyrda.
|