Bland bävrar och bågar

Lyckades med konststycket att komma ut på sjön redan halv sex på morgonen, och möttes av en sagolik stillhet i soluppgången.
morgon

Två exceptionella händelser inträffade under dagens fiske i Kvarnsjön. Vad jag först trodde var en storlom som blivit förryckt (på grund av fågelinfluensa till exempel), och sedan misstänkte var en mink i megaformat visade sig vara . . . en bäver! Under de mer än tjugo år jag har fiskat i Kvarnsjön har jag aldrig ens snuddat vid tanken att en bäver skulle kunna uppenbara sig där. Bland simmande varelser i Kvarnsjöns klara vatten har jag förutom fisk sett mink, människa, storlom och snok − men bäver?!

beaver

Den var påtagligt nyfiken och satte kurs rakt mot mig (klockan var cirka halv sju på morgonen, och gryningsljus). Kanske hade den aldrig tidigare sett en fiskare i flytring och ansåg att fenomenet måste undersökas närmare? När bävern kom upp jämsides med mig på ett avstånd om cirka tjugo meter bestämde jag mig för att krympa avståndet. Då smällde den stjärten i vattenytan på klassiskt bävermanér och dök. Efter att ha kommit upp en bit längre bort rundade den mig och sam tillbaka varifrån den kommit, bort mot sjöns södra del.

page0_2_1

Bara tio minuter senare hörde jag ett ljud som av dundrande hovar i skogen. Vid strandkanten kommer då plötsligt två rådjur i snabb flykt, tätt efter varandra. Fick ett bestämt intryck att den ena försökte jaga bort den andra. Kanske en kamp om revir, två råbockar emellan? Ja, redan före klockan sju på morgonen kändes det nästan som om jag fått en överdos natur, och då hade jag ännu inte fått höra göken, som gjorde entré på scenen lite senare.

Den andra exceptionella händelsen, av minst samma dignitet som den första ;-), var att min fiskekamrat, känd under namnet paall i vissa kretsar, inte bara lyckades kroka utan även landa en båge. Och inte vilken båge som helst; en trind honfisk på gott och väl över kilot! Den bjöd duktigt motstånd på ett spö i klass 5. Grattis! Grattis! Grattis! Sannerligen en fin inledning på årets flugfiskesäsong.

I övrigt har värmen den senaste veckan satt viss fart på insektslivet. Vattentemperaturen har stigit till strax över 10 ℃. Fjädermyggor kläckte i betydligt större antal än för en vecka sedan, och jag såg även en del flygmyror fångade i ytfilmen. Antalet vak var dock fortfarande ganska få, men det dröjer förmodligen inte länge innan ett riktat torrflugefiske kan bli fruktbart.
myra

Fem regnbågar blev det trots allt denna tur; fisken var mindre alert än vid turen för en vecka sedan. Den enda regnbåge jag tog upp var fullproppad med vad som såg ut som små svarta baggar och fjädermyggpuppor. Kanske ett överflöd av mat har gjort fisken en smula letargisk? Imitationsfisket börjar nog ge allt bättre utdelning från och med nu, och två av dagens fiskar togs på en hybrid mellan GRHE och PTN.
plump

"A plump stockie", som engelsmännen säger om pelletsgödda nyinsatta fiskar.
|