Tips

Trippel i Örsjön

Vid gårdagens fiske i Örsjön agerade jag coach åt bror och brorsbarn, som aldrig tidigare fiskat regnbåge. Facit av dagens fiske blev tre regnbågar, samtliga fångade på mete med räka. Barn har inte alltid tålamod att rikta sin uppmärksamhet på ett guppande flöte under några längre perioder, men det finns ett sätt att aptera räkan som nästan alltid gör att fisken krokar sig själv. Läs mer
|

Djupkartor över Mellansjön och Kvarnsjön

3blogg_djupkarta
Nu kan du hämta djupkartor i PDF-format från sidan Filhämtning. De är förvisso en smula amatörmässiga och gör inte anspråk på att vara varken exakta eller fullständiga. De är baserade på egna ekolodsmätningar från flytring, utförda vid ett tillfälle i respektive sjö.

Vad gäller fiskekon kan rapporteras att fisken går djupt, mycket djup. I Kvarnsjön signalerade ekolodet fisk först när jag passerade åttametersnivån, med flertalet ekon på niometersnivån (se inlägget På djupt vatten i Kvarnsjön för mer information).
|

50 tips för öringfiske

page0_blog_entry66_summary_1-1
I den amerikanska tidningen Field & Stream finns femtio bra tips för vårfiske på öring publicerade: 50 Ways to Fool Spring Trout.

Tipsen är uppdelade på fiske i både sjöar och strömmande vatten. Läs mer
|

Ett jädrans skjut

P4070007
Så, nu var det bevisat. Silikonspray från Turtle Wax fungerar ypperligt för att ge fluglinan extra skjutförmåga. Effekten var påtaglig och blir förmodligen extra tydlig med fluglinor som har några år på nacken (som fallet är med min Strömsländanlina och Rio Midge Tip). Det bästa av allt är enkelheten i att applicera medlet: spraya direkt på linan, medan den ligger på spolen. Medlet har god inträngningsförmåga och söker sig fram till underliggande lager lina.

Disclaimer: Artikelförfattaren ansvarar inte för eventuella skador som medlet möjligen kan orsaka.
|

Redskapstips för flugfiskare

Finns det något mer irriterande än när dina nytacklade spön blåser omkull, just som du lutat dem mot bilen eller ett träd? Förutom att det är irriterande är risken stor att du eller någon annan trampar på spöt, med spöbrott som resultat i värsta fall. Läs mer
|