collage_image collage_image

Kvarnsjön på Ormingelandet får nog betraktas som litet av mitt hemmavatten. Under 2006 besökte jag sjön inte mindre än 20 gånger. Orsakerna till att jag förblivit sjön trogen genom alla år är flera: närheten till Stockholm, det mycket klara vattnet med ett varierat djup, samt att flytringsfiske tillåts.

Trots närheten till Stockholm har sjön lite av vildmarkskänsla, med vresiga tallar och branta klipphällar runt stränderna. Det finns även grundare partier i anslutning till vassar och stenflader.

Fisken är också för det mesta i mycket fin kondition: stark och blank och slank, med hela fenor. Den smakar också gott, vilket förmodligen har med den höga vattenkvaliteten att göra.

Under öppet-vatten-säsongen 2007 genomför Sportfiskarna en nysatsning på Kvarnsjön, som bland annat innebär fler utsättningar och större fisk. Enligt uppgift ska även öring sättas ut i sjön. Åtgärderna syftar till att locka fler flugfiskare till sjön och därmed förbättra det ekonomiska underlaget för sjöns framtid som put-and-take-vatten. För priser och regler kring fisket i Kvarnsjön, se Sportfiskarnas Stockholmsdistrikts hemsida. För geografisk information om Kvarnsjön, se Eniro kartor.

Du hittar även en del berättelser i ord och bild från enskilda fisketurer till Kvarnsjön under etiketten Kvarnsjön på Bloggsidan. För information om djupförhållanden, se dokumentet djupkarta_kvarnsjon.pdf under menyvalet Filhämtning.